Mini-doodle oorverzorging

mini-doodle oorverzorging

Op dit moment is een discussie gaande over wel of niet de oren te plukken?

Daarbij krijg ik nogal vaak de vraag van klanten wat ze toch met die oren moeten. De dierenarts zegt “Blijf er  van af!” , maar het haar in de oren groeit ondertussen gestaag door. Sommige dierenartsen plukken het wel zelf uit, eventueel met de hond in kwestie onder narcose (met alle gevolgen van dien), andere dierenartsen raken het haar uit principe niet aan en geven enkel oorcleaner mee. Hoe weet je nu als baasje wat wijsheid is?

Een hond met een dikke, volle, zachtharige vacht zal over het algemeen veel haar in zijn oren hebben, uitzonderingen daargelaten. Dit haar belemmert de zuurstof toevoer naar de gehoorgang. Als dat gebeurt, zal het oorsmeer ophopen en grote klonten veroorzaken in het oor en krijgt oormijt vrij spel. Een oorontsteking of nog erger kan dan het gevolg zijn.
Als je dit haar niet uit het oor verwijdert, is een oorontsteking vroeger of later een feit en een verwaarloosde oorontsteking kan nog meer schade aanrichten, waaronder doofheid of zelfs hersenbeschadiging.

Als je oorcleaner gebruikt in een oor dat vol zit met haar zal dit zijn werk niet kunnen doen, maar aan het haar blijven plakken, waardoor het ontstekingsproces versneld wordt. Pas als het haar uit het oor verwijderd is, zal een oorcleaner effectief kunnen werken.

Een hond met een dikke, volle, zachtharige vacht zal over het algemeen veel haar in zijn oren hebben, uitzonderingen daargelaten. Dit haar belemmert de zuurstof toevoer naar de gehoorgang. Als dat gebeurt, zal het oorsmeer ophopen en grote klonten veroorzaken in het oor en krijgt oormijt vrij spel. Een oorontsteking of nog erger kan dan het gevolg zijn.
Als je dit haar niet uit het oor verwijdert, is een oorontsteking vroeger of later een feit en een verwaarloosde oorontsteking kan nog meer schade aanrichten, waaronder doofheid of zelfs hersenbeschadiging.

Als je oorcleaner gebruikt in een oor dat vol zit met haar zal dit zijn werk niet kunnen doen, maar aan het haar blijven plakken, waardoor het ontstekingsproces versneld wordt. Pas als het haar uit het oor verwijderd is, zal een oorcleaner effectief kunnen werken.

Tips om te voorkomen dat oorinfecties ontstaan:

1.    Houd haren in het gehoorgang kort door te knippen, scheren of in kleine gedeeltes uit te plukken.
2.    Pluk het er alleen maar eruit met de vingers als het heel makkelijk eruit komt.
3.    Zorg dat de oren droog blijven of zijn na het zwemmen of wassen.
4.    Gebruikt geen wattenstaafjes om in het gehoorgang van je hond te pulken.
5.    Gebruik een goede oorcleaner waar liever geen alcohol inzit (ivm irritatie van de huid)

En pijn doet het zeker bij de hond om het gehoorgang uit te plukken, en waarom doet het zeer? De huid in de gehoorgang bevat twee soorten klieren, talgklieren en cerumenklieren. Het product van deze klieren is oorsmeer. De kleur daarvan varieert van wit tot lichtbruin.

Deelt dit: