10 Tips voor een effectieve vachtverzorging

Omdat het nog al wat van een versbakken baasje vraagt om bijvoorbeeld een knipvacht, zoals die van een Doodle of Boomer klitvrij en in het gewenste aaibare model te houden, volgen hier enkele vachtverzorgingstips van een professionele hondentrimster, gespecialiseerd in onderhoudgevoelige vachten. Deze tips zijn zodanig opgesteld dat ze op vrijwel elke vachtsoort van toepassing zijn.

 1. Check wekelijks de voetzolen en knip deze uit indien nodig
 2. Check regelmatig (elke 2 weken) of de gehoorgangen vrij zijn van haar en verwijder dit indien nodig of laat dit doen door een hondentrimmer of dierenarts. Een ongeschreven regel is: Hoe dikker de vacht, des te meer haar er in de oren zal groeien
 3. Knip regelmatig het poepgat vrij, zodat er geen ontlasting in de vacht blijft hangen of klitten voor het poepgat de hond beletten haar behoefte te doen
 4. Gebruik de juiste borstel voor de juiste vacht (hoe langer en dikker de vacht, des te steviger de borstel moet zijn om door de klitten heen te kunnen komen)
 5. Gebruik na het borstelen altijd een grove kam met lange naalden om de vacht door te kammen en te checken of alle klitten verwijderd zijn. Je hond kan er nog zo geborsteld uitzien; pas als je vloeiend met de grove kam door de vacht kunt glijden weet je dat de vacht echt KLITVRIJ is
 6. Laat een natte vacht NOOIT aan de lucht opdrogen, dit leidt tot klitvorming. Gebruik een waterblazer om de vacht schoon en droog te blazen en borstel de vacht na het drogen om klitvorming te voorkomen. Of föhn de vacht tijdens het borstelen droog, indien je niet over een waterblazer beschikt (dit duurt echter veel langer)
 7. Ook bij het wassen geldt voorgaande. Was NOOIT je hond, zonder deze eerst te hebben ontklit en gebruik een speciale hondenshampoo en crème spoeling om de vacht na het wassen gemakkelijker doorkambaar te maken.
 8. Lange snuiten (en vooral die van Doodles en Waterhonden) zijn altijd nat en vies en gaan daardoor snel stinken. Kam daarom de baard en snuit regelmatig goed uit met een grove kam en was deze indien nodig.
 9. In dikke vachten kan ongedierte zich gemakkelijk verschuilen. Check daarom je hond dagelijks op teken en vlooien en gebruik een goede natuurlijke teken en/of vlooienband.
 10. Wil je graag de vacht zo lang mogelijk laten? Laat je hond dan naast het wekelijkse thuis borstelen regelmatig (max. om de acht weken) trimmen of leer dit zelf te doen. Zo houd je de vacht klitvrij, in goede gezondheid en op een leuke, knuffelige lengte.

De 7 belangrijkste plekken om te borstelen

De meeste hondeneigenaren borstelen hun hond wel, maar niet vaak genoeg, te beperkt (bijvoorbeeld alleen de rug) en/of met een verkeerde borstel, waarvan de naalden de huid niet raken (waardoor er over de klitten heen geschuierd wordt). De meest cruciale, klitgevoelige plekken worden echter veelal vergeten. Dit zijn:

 1. de oksels en de ellebogen
 2. de liezen en binnenkant van de benen
 3. de knieën, poten en voeten
 4. de kont, staart en staart aanzet
 5. de borst en de buik
 6. de oren en onder de oren
 7. de baard en snor

Wat heb je nodig?

Om de vacht van je hond in goede staat te houden zijn de volgende zes tools van onschatbare waarde:

 • doodle borstel (groot of klein) (om de vacht effectief te kunnen borstelen en klitvrij te houden)
 • grove kam (om de vacht na het borstelen op klitten te checken, om de vacht op te kammen voor het knippen en om kleine klitten en bijv. lange oren goed door te kunnen kammen)
 • goede rechte kappersschaar (om klitten te kunnen doorsnijden, voeten uit te knippen, ogen en poepgat vrij te knippen, oren te knippen enz)
 • waterblazer (om vuil en vocht uit de vacht te kunnen blazen en het huis vrij van zand te houden)
 • stabiele trimtafel met lange beugel (om zonder rugpijn (voor jezelf en op veilige wijze voor je hond) je hond te kunnen borstelen op alle plekken die het meest klitgevoelig (en moeilijk bereikbaar) zijn, om gemakkelijk voeten uit te knippen en alles te doen wat een goede vachtverzorging vraagt, zonder dat je hond wegloopt, tegensputtert enz

Waar kun je trimgereedschap kopen?

Op o.a. www.doodletrimsalon.com kun je informatie vinden over de juiste trimmaterialen en professioneel beproefde en bewezen gereedschap bestellen met een prima prijs/kwaliteit verhouding.

Meer weten? Volg een workshop professioneel trimmen!

Volg een workshop algemene vachtverzorging (voor alle rassen). Voor wie geen tijd of gelegenheid heeft het trimmen helemaal zelf op te pakken, maar wel wil leren de vacht klitvrij te houden en/of verharing tegen te gaan. Leuk en praktisch, versterkt de baas/hond relatie en bespaart je veel geld aan trimsalon kosten op de kortere en langere termijn.

Kijk voor meer tips en informatie (ook om je pup een goede start te geven) op www.doodletrimsalon.com

Deelt dit: