Is dit vervilting

Veel eigenaren, met name van de momenteel populaire hybrides, zoals de (Australian) Labradoodle, Goldendoodle, Bernerdoodle, Maltipoo etc. zoeken rechtvaardiging voor het feit dat ze de aaibaarheidsfactor van hun honden niet willen aantasten en zelf kiezen voor een lange soms wat Shabby Look, fluffy look van hun doodle. En daar zit nu ook het probleem. Deze doodles lijden vaak, in mijn mening, onnodig onder hun looks zeker met 28-30 graden Celsius buiten.

Het onderhouden van een doodle-mix vacht is niet eenvoudig en vraagt een consequente aanpak. Eén maal in het jaar bij de trimmer afleveren werkt niet. Wat werkt wel een plan van aanpak met abonnementsprijzen wat zowel werkt voor de eigenaar als de trimmer. Ook zijn er veel trimmers die niet voldoende kennis hebben van de doodle vacht of waar het simpelweg ontbreekt aan tijd om de vacht goed te behandelen zeker als de eigenaar tussen de trimbeurten door niets doet.

De video hieronder geeft een impressie over hoe je eigenlijk niet ziet dat de vacht goed vervilt is wanneer je niet de controle kam gebruikt. De eigenaren waren dan ook zeer verbaasd toen ik ze liet zien waar de vervilting zat. Niet inde buitenrand maar direct op de huid van de Doodle. Hoe voelt dat voor een Doodle of wat voor hondenras-mix dan ook? Alsof jezelf met 30 graden buiten een paar winterjassen aanhebt en op een loopband staat te joggen.

Deelt dit: