Zere ogen

Oogontsteking bij honden

Oogontsteking is een ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant van de oogleden. Het komt veel voor bij honden en katten van elke leeftijd. Bij bovenstaande foto waren de oogharen enorm lang dat de haren voorbij de neus vielen waardoor de hond niets zag. Je kon ook zelf van een afstand niet zien dat in de huidplooien van de neus giga vilten en rotzooi zat, wat van kwaad tot erger werd en inmiddels beide ogen al ontstoken waren. Hierdoor wordt de huid rondom de ogen enorm zacht en is het weghalen van de haren een enorm risico om o.a. geen wonden van de scherpe scharen te krijgen.

Daarom laat het niet zo ver komen en neem een abonnement bij onze Trimsalon Knip en wordt vaste klant. Als vaste klant heb je o.a. gratis koppie knippen.

Wat zijn de oorzaken van oogontsteking?

  • Tocht,
  • Vreemd voorwerp in oog,
  • Tegen een struik oplopen,
  • Afwijkende oogleden en oogharen die in het oog prikken,
  • Aan beide ogen: kan een allergie of infectieziekte zijn, bijvoorbeeld bij niesziekte.

Wat zijn de symptomen van oogontsteking?

Een oogontsteking bij honden gaat vaak gepaard met jeuk, tranende ogen en de vorming van een traanstreep. Deze symptomen worden vooral veroorzaakt door invloeden van buitenaf.  De hond krijgt vieze, wazige ogen met veel uitvloeiing. Vaak knijpen de honden dit oog dicht.

Wanneer de ontsteking langer duurt, gaan de oogslijmvliezen zwelen, worden ze rood en kan er pus uitkomen. Het derde ooglid kan soms zichtbaar zijn. Naast deze verschijnselen voelen veel honden zich vaak lusteloos of ziek.

Wat is de prognose van oogontsteking?

Soms kun je het zelf al oplossen door regelmatig het oog schoon te houden. Je kunt eventueel de lange haren rondom het oog korter knippen zodat ze het oog niet kunnen irriteren. Het vooruitzicht is goed, omdat in de meeste gevallen dit een zelf op te lossen probleem is.

Hoe verloopt de behandeling?

Het oog moet schoongemaakt worden met afgekoeld gekookt water (eventueel met afgekoelde Kamillethee, dit heeft namelijk een verzachtende werking). Als de ontsteking langer aanhoudt en symptomen niet minder worden is een onderzoek van de dierenarts wel nodig. Dan zal het oog gedruppeld of gezalfd moeten worden met een ondersteunend middel.

Wanneer moet ik er mee naar de dierenarts?

Wanneer het oog langdurig vuil is en aan beide ogen is. Ook wanneer het dier het oog voortdurend dichtknijpt is het raadzaam om naar de dierenarts te gaan.

Hoe is oogontsteking te voorkomen?

Probeer het dier niet op tocht te laten staan. Eventueel kan je de haren rondom het oog wegknippen, om een irritatie of ontsteking te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat het oog regelmatig wordt schoongemaakt.

Deelt dit: