-15 C en dan?

Met temperaturen flink onder nul gaan we een koud weekend tegemoet. En niet alleen voor ons is het koud, ook onze huisdieren kunnen soms flink klappertanden. Waar moet je op letten bij deze kou?

“Normaal gesproken kunnen dieren wel wat hebben, maar bij deze kou moet je extra opletten”, zegt Niels Dorland van de Dierenbescherming. Daarom hebben ze ook een lijst met tips opgesteld, waar je op moet letten deze dagen (ook te vinden onder aan het artikel).

“Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar een konijnenhok buiten laten staan”, zegt Dorland. “Je moet zorgen voor goede beschutting.” Toch vallen de omstandigheden volgens hem nog wel mee, omdat het helder weer wordt. Met sneeuw en snijdende wind zou het nog een stuk gevaarlijker kunnen worden, zegt hij.

Inspectie

Toch is de inspectie van de Dierenbescherming extra alert het aankomende weekend. “Zeker op water en voer letten we nu goed”, zegt inspecteur Ed Webers. “Een dier heeft dat gewoon meer nodig met dit weer.”

Ook zullen ze inspecteren bij probleemgevallen waar eerder al meldingen van zijn gekomen. “Ik was laatst bij een man die zijn hond op het balkon liet staan. Toen heb ik aangegeven dat dit met het winterweer niet kan.” Ook daar zal de inspecteur aankomend weekend gaan kijken.

Ingrijpen

“Mocht het zo zijn dat de hond buiten staat, dan heeft hij niet voldaan aan de afspraak om een beschutte omgeving te bieden.” In zo’n geval kan er makkelijker worden ingegrepen, zegt Weber.

En voor iedereen die wel goede bedoelingen heeft met zijn dieren, heeft hij ook nog wel een paar tips: “Let goed op water en voer, als je een huisdier hebt. En kijk eens wat vaker om je heen of je iets verdachts ziet.”

Tips

Honden

  • Bij extreme kou de voetzolen insmeren met vaseline of speciale teer (verkrijgbaar bij de dierenarts). Dat dicht wonden en verhardt de zooltjes.
  • Buiten in beweging houden: warm houden en opletten bij spelen in de sneeuw.
  • Laat je hond geen sneeuw eten, dat veroorzaakt darm- en maagklachten.
  • Laat je hond niet op het ijs, want een hond is niet in staat om te beoordelen of het ijs betrouwbaar is. Ook kan het dier uitglijden met soms ernstige blessures tot gevolg.

Bron: Dierenbescherming

Deelt dit:

1 reactie op “-15 C en dan?”

  1. Pingback: -15 C en dan?

Reacties zijn uitgeschakeld.